Síelés a Lungau régióban

A rossz hóviszonyok miatt ezúttal kicsit messzebbre kellett síelésre alkalmas pályát keresni. A magyarok síelők által nagyon kedvelt Murau-tól kb. 60km-rel távolabb találtam egy kedves kis sípályát, Fanningberg-et. A sielok.hu a kezdő síelők ékszerdobozaként említi ezt a terepet és ez igaznak is bizonyult. Még vonzóbbá vált ez a hely amikor megtudtam, hogy egy kb. 15km-es körön belül van még két másik pálya is, Grosseck és Katschberg és a régiós bérlettel mindhárom pályarendszer használható.

Fanni síel Fanninberg-en

Fanni síel Fanninberg-en

Szállást a Katschberg-Aineck lábánál sikerült foglalni St. Marghareten nevű faluban, légvonalban kb. 1 km-re a felvonótól. Ennek ellenére az első napot Fanninberg-en töltöttük, a szezon első síelését széles kék pályákon szerettük volna kezdeni.

Meglepő módon két 6 személyes buborékos lift szolgálja ki csaknem az egész pályarendszert és ami méginkább meglepő,  ez egyáltalán nem eredményezett sorbanállást. Egész nap felhőben és enyhe havazásban síeltünk, de hosszú és széles pályákon, ezért nagyon élveztük.

Az A1 Katschberg-en

Az A1 Katschberg-en

Másnap a Katschberg Aineck-i oldalát vettük célba. A napot egy könnyű kék pályával szerettük volna kezdeni, de amit kiválasztottunk az egy erdei út volt, érthetetlen hogy a pályatérképen miért jelölik pályaként.
Volt egy másik kék pálya is, de annak az alsó fele csaknem vízszintes, szóval elmondhatjuk, hogy az ainecki oldalon gyakorlatilag nincs használható kék pálya.
A piros pályák viszont fantasztikusak, a 6 km hosszú A1-es (igen, az autópályáról lett elnevezve) igazi combizom szétdurrantó, ugyanakkor óriási élmény. Széles, pár komolyabb letöréssel, de összeségében átlagos nehézségű piros pálya, amit a hossza tesz különlegessé. Ugyanez elmondható a többi pályáról is, szélesek és hosszúak.
Katschberg-ről két negatívumot tudok említeni: a legalsó felvonó lassú kétüléses és nincsenek kék pályák. Ezeket leszámítva, Katschberg egy igazi gyöngyszem, ahol a kezdő síelőkön kívül mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő pályát.
A második Katschberg-en töltött napon megérkezett a prospektusokból ismert napsütés, elő lehetett venni a fényképezőgépeket és tulajdonképpen ekkor döbbentünk rá, hogy milyen szép helyen vagyunk.

A negyedik, szabadságunk utolsó napján visszamentünk Fanningberg-be, de már a parkolóban láttuk, hogy az időjárás aligha lesz alkalmas síelésre. Azért nem adtuk fel, felmentünk a hegyre, ahol komoly hóvihar fogadott minimális látótávolsággal. Optimistán csúsztunk párszor, remélve csak javul valamit az idő, de inkább romlott a helyzet, úgyhogy 1 óra körül feladtuk és elindultunk haza.

Szinte csak jót tudok elmondani a Lungau régióról, a Fanninberg 30km-es, a Katschberg 70 km-es és a Grosseck 50km-es pályái tényleg közel vannak egymáshoz és a régióbérlettel mindegyiken lehet síelni.

A képgaléria a lenti képre klikkelve nyílik:

IMG_1731

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: